Kaç Adet Diş Dolgusu Türü Vardır?

Diş dolgusu lokal anestezi ile yapılan bir tedavi şeklidir. Tedaviye başlanmadan önce dişlerdeki çürüklerin temizlenmesi gerekir. Çürüklerin temizlenmesi ile oluşan boşluğa dolgu malzemesi doldurulur. Bu tedavinin süresini dolgu yapılacak diş sayısı belirlenmektedir. Dişler çürüdükten sonra dişlerin içerisindeki sinirler ölmekte ve damarlar işlevlerini kaybetmektedir. Bu sorun gerçekleşmeden önce dolgu tedavisi ile dişlerin kurtarılması sağlanabilir. Diş Dolgusu dişinde çürük oluşan hastalara, Dişi kırılan hastalara, Çatlayan dişi olan hastalara yapılmaktadır.

Diş dolgusu tedavisi yapılırken aşamalar şu şekilde gerçekleşir:

İlk Önce dolgu yapılacak dişin daha iyi keşfedilmesi için röntgen çekme işlemi yapılmaktadır.

İkinci aşamada dolgunun yapılacağı kısmın içi temizlenerek boşaltılır. Bu işlem için teknolojik aletlerden yararlanılır.

Dolgu yapılacak dişin çevresi ve içi dikkatlice temizlenir.

Dolgu tedavisi öncesi tercih edilen dolgu malzemesi hazırlanır.

Temizlenmiş olan dişteki boşluğa hazırlanan dolgu malzemesi aktarılır.

Dolgunun hızlı şekilde donması için makinelerden yarım alınır.

Dolgu tedavisi sonrası hastanın rahatsızlık hissetmemesi için tedavi sırasında hastadan ağzını kapatıp açması istenir. Hastayı rahatsız eden durumlarda çeşitli yollar ile rahatsızlık giderilmeye çalışılır.

Kaç Adet Diş Dolgusu Türü Vardır?

4 Adet Konya diş dolgusu türü bulunmak ile beraber bu dolguların çeşitleri ise şu şekildedir:

Altın dolgu: Altın dolgu çok dayanıklı ve uğraştırıcı bir dolgu türüdür. Genelde arka dişlerin tedavisi için önerilir. Bu tedavi şekli dişe ve diş etine zarar vermez. Dişe yapıştırma ile uygulanır.

Kompozit Dolgu: En çok tercih edilen dolgu türüdür. Genelde kırık ve çatlak dişler için tercih edilir. Dayanıklılık açısından zayıftır. Bu sebeple daha büyük boşluklarda bu tedavi yöntemi önerilmemektedir. Maliyeti düşük bir tedavi şeklidir ve kolayca uygulanmaktadır.

Amalgam Dolgu: Amalgam dolgunun diğer adı gümüş dolgudur. Dişin doğal rengine uyumlu değildir. Bu nedenle ön dişler için kullanılması önerilmez. İçerisinde bulunana cıva maddesi dayanıklılığı yükseltmektedir. Genelde zararlı olduğu düşünülse de henüz zararlı olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur.

İnlay-Onlay Dolgu: Laboratuvar da hazırlanan dolgu türüdür. Fazla işlem isteyen dişlerde tercih edilir.

Bu dolgu türü leke tutmama özelliğine sahiptir. Maliyeti altın dolguya yakın seviyededir.