Diş teli tedavisi genellikle ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir, ancak bazen ortodontistler, çocuklar okula yeni başladığında ve ilk kalıcı dişlerini almaya hazırlanırken ilk diş muayenesinin bir parçası olarak yapılmasını tavsiye eder. Kalbi hala genç olan ve hala gevşek, dövülebilir dişleri olan yetişkinler bile dişlerini düzeltmek ve daha çekici bir gülümseme elde etmek için Brace tedavisinden yararlanabilir. Diş teli tedavisi, çarpık uygulanan ünlü gülüşleri, üstte veya altta olan büyük dişler, tamamen eksik dişler ve eşit olmayan aralıklı dişler dahil olmak üzere birçok insanın sevmediği gülümsemeleri düzeltmenin hızlı ve etkili bir yoludur. Gülümsemesindeki kusurları kapsamlı diş ameliyatı geçirmeden ya da bunun getirdiği maliyet ve rahatsızlıktan kurtulmak isteyen kişiler için kolay bir tedavi seçeneğidir.
Diş Telleri Nasıl Takılır?
Diş telleri nasıl takılır? sorusu çok sorulmaktadır. Ortodontistler tedavi süresinin sona erdiğini belirledikten sonra, hasta diş tellerini çıkaracak ve çoğunlukla şeffaf plastikten yapılmış yeni plakları yerleştirecektir. Yeni hizalayıcılar, hastanın diş rengine uyacak şekilde takılır ve parlatılır. Bu işlem genellikle yaklaşık üç hafta sürer; bu süre zarfında braketlere sıkışmış olabilecek yiyecek parçacıklarını çıkarmak için her gün fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız gerekecektir. Diş telleri, tedaviye bireysel cevaba bağlı olarak genellikle altı ay ile bir yıl arasında sürer. Bazı insanlar hemen bir farkı fark edebilirken, diğerleri aylar sonra bir fark görmeyebilir.
Bir başka diş teli tedavisi türü de diş telleri çıkarıldıktan sonra dişin tekrar uygulanmasıdır. Bazı diş hekimleri, uygun hizalamayı korumaya yardımcı olmak için hastalara, diş telleri ilk takıldığında sahip olduklarına benzer ek bir tutucu sunar. Bu tutucu dişin ön yüzeyine yapıştırılır ve orijinal dişin arkasına veya diş tellerinin üstüne yerleştirilir. Tutucular, diş teli ile veya diş teli olmadan kullanılabilir. Hastalar, ortodontik hizmetleri olmasa bile, günlük işlerini yaparken diş etlerinin sarkmasını önlemeye yardımcı olduğu için tutucu kullanmayı tercih edebilirler.
Diş Teli Tedavisi Nedir?
Diş telleri, genel diş sağlığını iyileştirmeye çalışırken, ortodontide dişleri düzelten ve hizalayan ve hastanın ısırmasına göre dişlerin konumlandırılmasına yardımcı olan aletlerdir. Braketleriniz tam olarak uymuyorsa veya takarken ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız, tedavi planınızı sabitleyici gibi farklı bir korse türü içerecek şekilde değiştirmek isteyebilirsiniz. Hasta diş teli taktığında, braketler ve teller hastanın kendi dişleri tarafından her iki tarafta ağız içine, alt diş eti çizgisinin altına yerleştirilir. Tutucu, diş tellerinin üst kısmına oturur ve telleri yerinde tutmaya yardımcı olur.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hasta diş teli takmaya başladığında, ortodontist, braketleri doğru konuma yönlendirmek için diş tellerinin üst kenarına ark telleri yerleştirecektir. Ark telleri, braketleri kemer tellerinin üzerine yerleştirir, böylece kaymazlar veya herhangi bir şeye takılmazlar. Ark telleri periyodik olarak temizlenmeli ve çok aşınmış veya kirlenmişse değiştirilmelidir.
Braketler genellikle bir seferde en az iki ay için ayarlanır, ancak bu, hastanın tedaviye verdiği cevaba göre değişebilir. Tedavi tamamlandıktan sonra, hasta iyi durumda tutmak için diş tellerini kendisi ayarlayabilmelidir.
Maloklüzyon Nedir?
Pek çok insan diş teli takarlarsa evlerine veya ofislerine kapatılmaları gerektiğini düşünür. Bununla birlikte, bazı durumlarda diş telleri, belirli diş sorunları olan hastalar için uygundur. Örneğin, bazı hastalarda açık kapanış veya maloklüzyon olabilir; bu, gülümsediğinde veya aşağıya baktıklarında ağızlarının genişçe açıldığı anlamına gelir. Açık kapanış ve maloklüzyonu olan hastalar bu durumların diş teli ile düzeltilmesinden fayda görebilirler. Bu düzeltme, hastanın gülümsemesinin çekici olmasını sağlayacak ve onları utangaç hale getirmeyecektir. Diş telleri ile düzeltilebilecek diğer diş rahatsızlıkları arasında çarpık dişler, maloklüzyonlar ve kapanışın yanı sıra yanlış hizalanmış dişler bulunur.
Konya diş teli tedavisi yaptırmak ve bilgi almak istiyorsanız tıklayın ve Dr. Ali İhsan Erkan ile iletişime geçin.