Ortodonti bölümünde hastaların diş ve çene rahatsızlıklarında kullanılan tedavi yöntemlerinden biri diş teli tedavisi olmaktadır. İsteğe göre şeffaf veya renkli yapılabilen diş telleri ile hastalar daha düzgün diş ve çene yapısına sahip olabilmektedir.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
1- Metal Diş Teli
En sık kullanılan diş teli olan metal diş teli, oldukça dayanıklı yapıda olmaktadır. Metal renginden dolayı hoş gözükmese bile dişler için oldukça faydalı olmaktadır.
2- Lingual Diş Teli
Lingual diş telleri, dişlerin iç tarafına yerleştirilmesinden dolayı hastaya oldukça avantaj sağlamaktadır. Her ne kadar dışarıdan görülmese bile alışma süreci metal diş tellerine göre daha ağrılı olmaktadır.
3- Porselen Şeffaf Diş Teli
Toplumla iç içe olunan meslek gruplarının sık sık tercih ettiği porselen şeffaf diş telleri, renksiz olduklarından dolayı daha estetik gözükmektedir. Her ne kadar birçok avantajı olsa da bakımı diğer braketlere göre çok daha zordur.
Diş Teli Nasıl Uygulanır?
Ortodonti bölümünün en çok kullanıldığı tedavi yöntemi olan diş teli kalıcı ve kolay uygulanabilen bir yöntem olmaktadır. Diş teli takılmadan önce diş hekimi hastayı detaylı olarak muayene etmektedir. Hekim eğer diş teli tedavisine başlamaya karar verdiyse şu adımlar izlenmektedir:
- İlk olarak hastanın diş ölçüleri alınmaktadır. Daha sonra bütün detaylar kayıt altına alınarak dişler fotoğraflanır. Bu fotoğraflarda dişlerin profil ve cepheden görüntüleri alınır.
- Gerekli analizler yapıldıktan sonra gerekli hazırlıklar yapılarak tedaviye başlanır.
- Diş teli tedavisi sırasında dişlerin kuru olması gerektiği için hastanın ağzına yanakların ve dudağın temasını engelleyen ve plastik bir ürün olan ekartör yerleştirilmektedir.
- Sonraki aşamada ise braket adlı diş teli, bir yapıştırıcı yardımı ile diş üzerine yerleştirilmektedir. Diş teli için kullanılan yapıştırıcı özel bir yapıştırıcı olmakla beraber mavi ışıkla sertleşmektedir.
- Braketlerin yerleşiminden sonra hastaya mavi ışık uygulanarak yapıştırıcının sertleşmesi sağlanır. Bütün braketler yerleştirildikten sonra ise ekartör hastadan alınır.
- Braketlerin birbirini tutması için ortalarından ince ve uzun yapıda olan tel bulunmaktadır.
Diş teli taktıracak hastalar bu işlem için oldukça endişe duymaktadır. Sanılanın aksine diş teli takılması sırasında hasta hiçbir acı veya ağrı hissetmemektedir. İşlem çok pratik ve kolay olmaktadır. Ayrıca doğru uygulanan diş teli tedavisi ile dişler hiçbir şekilde zarar görmemekte ve doğal yapısı bozulmamaktadır. Diş teli takılmasının kolay olduğu kadar çıkartma işlemi de oldukça kolay olmaktadır.
Diş Teli Çıkartma İşlemi
Hastanın diş teli tedavisi bittikten sonra çıkartma işlemi tedaviye özel yapılan pensler ile yapılmaktadır. Bu işlem oldukça hızlı olurken hasta herhangi bir ağrı veya sancı hissetmemektedir. Konya diş teli takılma işlemi sırasında teller özel bir yapıştırıcı sayesinde yapıştırıldığı için diş telini çıkartma işleminden sonra bu yapıştırıcılar temizlenmektedir. 15 dakika gibi kısa bir sürede biten temizleme işlemi ile birlikte tüm işlem ortalama olarak 25 dakika sürmektedir.