Diş Çürüğünün Aşamaları Nelerdir?

Her insanın ağız boşluğu içerisinde yer alan bakteriler, alınan birçok gıda ile birleşmekte ve ağızda asitlerin oluşmasını sağlamaktadır. Oluşan bu asitler iyi bir ağız bakımı yapılarak ağızdan uzaklaştırılmaz ise diş minesi zarar görmektedir. Bu da diş çürüklerinin oluşmasını sağlamaktadır. Kısaca, asitlerin dişin sert yüzey tabakasını yıpratması sonucu çürük oluşmaktadır. Dişlerin çürümesi dişlerde delik oluşmasına sebep olur. Ağız bakımının düzenli olarak yapılması diş çürüklerini önlemektedir. Diş çürüğü oluştuğu zaman ilerlemeden diş çürüğü tedavisi yapılmalıdır. Diş hekimine giderek diş çürüğü tedavisi olabilirsiniz.

Diş Çürüğünün Aşamaları Nelerdir?

  1. Aşama: Diş yüzeyinde görülen soluk renkli olan nokta delik olabilmektedir. Florürlü bir diş macunu ile fırçalanması ve diş ipinin kullanılması çürüğe dönüşmesinin önüne geçebilmektedir.
  2. Aşama: Oluşan delik artık çürük haline gelmiştir. Çürük dişin sert olan yüzey tabakasını geçmiştir.
  3. Aşama: Çürük artık dişlerin yumuşak olan tabakasına ulaştığı için daha da hızlı büyüyecektir.
  4. Aşama: Oluşan çürüğe dolgu yapılmaz ise, dişin daha derin olan kısımlarında daha büyük sorunlara sebep olabilmektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Sinir dokusu, diş kökü kanalları ve dişi çevrelemekte olan dokular ile ilgili hastalıkların teşhisinin koyulması ve tedavisinin yapılması ile ilgilenen diş hekimliği branşına endodonti denilmektedir. Endodonti uzmanları, dişin durumuna bakarak florür, dolgu ya da kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Diş Çürüğü Dolgusu Çeşitleri

Kompozit Dolgu: Silikondioksit parçacıkları içermekte olan plastik bir karışımdır. Çeşitli renk seçenekleri ile dişte fark edilmemektedir. Beyaz- estetik dolgu olarak da isimlendirilmektedir. Özel olan bir bağlayıcı ajan yardımı ile dişe yerleştirilen bu dolgu malzemesi ışık cihazı ile sertleştirilmektedir. Cilası da aynı seansta yapılmaktadır.

Amalgam Dolgu: Kalay, gümüş ve bakır alaşımlarının yüzde kırk beş- elli oranında cıva ile karıştırılması ile meydana gelmektedir. Çürükten temizlenmiş olan kavite amalgam dolgu malzemesiyle doldurulduktan sonra o bölge iki saat kadar kullanılmamalıdır. Bununla birlikte 24 saat boyunca sert şeylerin çiğnenmemesi önerilmektedir. Konya diş çürüğü tedavisi iyice sertleşmiş olan dolgunun 24 saat sonra cilalanması ile son bulmaktadır.