Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Her kişinin ağız boşluğunda yer alan bakteriler, alınmakta olan birçok gıda ile birleşmekte ve ağızda asitlerin oluşmasını sağlamaktadır. Oluşan bu asitler ise kişisel ağız bakımınız ile ağızdan uzaklaştırılamaz ise, diş minesi zarar görebilmektedir. Bu sebeple de çürük meydana gelir. Kısaca, asitler dişin sert olan yüzey tabakasını yıprattığı zaman çürük oluşmaktadır. Diş çürümesi dişlerde delikler oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumda diş çürüğü tedavisi uygulanmalıdır.

Diş Çürüğü Aşamaları

  1. Aşama: Diş yüzeyinde meydana gelen soluk renkli olan nokta delik olabilmektedir. Florürlü bir diş macunu ile fırçalayarak ve diş ipi kullanarak, deliğin çürüğe dönüşmesini önlenebilmektedir.
  2. Aşama: Diş yüzeyinde görülen delik artık diş çürüğe dönüşmüştür, çürük dişin sert olan yüzey tabakasını geçmiştir.
  3. Aşama: Diş çürüğü dişin artık daha yumuşak olan tabakasına ulaşmıştır. Bu sebeple daha hızlı şekilde büyümektedir.
  4. Aşama: Oluşan çürüğe dolgu yapılması suretiyle diş çürüğü tedavisi uygulanmadığında dişin daha derin olan taraflarında daha büyük sorunlara sebep olabilmektedir.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Sinir dokusu, diş kökü kanalları, ve dişi çevrelemekte olan dokular ile ilgili olan rahatsızlıkların teşhis ve tedavi edilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalının ismi endodontidir. Endodonti uzmanı Konya diş çürüğü tedavisi yaparken dişin durumuna bağlı olarak florür, dolgu, ya da kanal tedavisi uygulamaktadır.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Kompozit Dolgu: Silikondioksit parçacıklar içermekte olan plastik bir karışımıdır. Farklı renk seçenekleri ile diş yüzeyinde fark edilmemektedir. Beyaz – estetik dolgu olarak da isimlendirilir. Özel bağlayıcı bir ajan kullanılarak dişe yerleştirilmiş olan dolgu malzemesi ışık cihazı yardımı sertleştirilmektedir. Cila da aynı seans içinde yapılmaktadır.

Amalgam Dolgu: Bakır, gümüş ve kalay alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılması ile ortaya çıkmaktadır.